Kako je bivša osuđena premijerka Tajlanda postala državljanka Srbije

Ko sve od stranaca ima pasoš Srbije i kako je do njega došao, jedna je od tema dana u četvrtak u srbijanskim elektronskim medijima nakon što je “Nedeljnik” objavio da je samo u 2018. godini vlada dodijelila čak 54 pasoša strancima, među njima bivšoj premijerki Tajlanda Yingluck Shinawatri, osuđenoj na pet godina zatvora zbog korupcije.

Shinawatra je postala državljankom Srbije na sjednici Vlade 27. juna, a rješenje o njenom upisu u srpsko državljanstvo potpisala je premijerka Ana Brnabić i odluka je objavljena u Službenom glasniku dan nakon odluke Vlade, 28.juna, navodi list.

Prema pisanju “Nedeljnika”, u odluci Vlade se, birokratskim rječnikom, kaže kako je Shinawatra postala Srpkinjom na osnovu člana 19. Zakona o državljanstvu, koji određuje da se državljanstvo dodjeljuje jer bi to “predstavljalo interes za Republiku Srbiju”.

“Nedeljnik” tvrdi kako ima mnogo nepoznanica o tome kako je Shinawatra dobila državljanstvo Srbije – ne zna se je li dolazila u Srbiju i jesu li joj uručeni pasoša i lična karta, niti je poznato ko ju je predložio za državljanstvo, jer samo na službeni prijedlog nekog ministarstva Vlada Srbije može odlučivati o prijemu u državljanstvo.

List podsjeća i da je “lokacija na kojoj se nalazi Shinawatra misterija”, od kako je pobjegla iz Tajlanda, neposredno prije izricanja presude u procesu zbog korupcije u programu za subvencionisanje proizvodnje riže.

U vrijeme dok je obavljala dužnost premijerke Tajlanda, Shinawatra nikada nije posjetila Srbiju, niti je zabilježen neki njen susret bilo s kojiim srbijanskim dužnosnikom, piše “Nedeljnik”, navodeći da je od zemalja regije posjetila samo Crnu Goru 2013. godine, nekoliko godina nakon što je njen brat Thaksin dobio crnogorsko državljanstvo.

Thaksin Shinawatra, takođe,osuđen za korupciju, izbjegao je zatvorsku kaznu “svojevoljnim izgnanstvom”, a svjetskoj javnosti poznat je i kao nekadašnji vlasnik engleskog fudbalskog kluba Manchester City, koga je prodao 2008. godine šeiku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mansuru bin Zayed el Nahjanu.

Upravo u toj vezi, prema tvrdnjama “Nedeljnika”, mogao bi biti skriven razlog kako su Shinawatre – Thaksin i njegova sestra, dobili državljanstva Crne Gore i Srbije.

Naime, veze prinčevske porodiceobitelji Bin Zayed, posebno prijestolonasljednika Abu Dabija, Muhameda bin Zayeda, rođenog brata vlasnika Manchester Citiya, sežu do dvije vodeće političke figure u Crnoj Gori i Srbiji – do predsjednika Mila Đukanovića i Aleksandra Vučića.

Prema pisanju “Nedeljnika”, tokom 2017. godine donesena su 24 rješenja Vlade Srbije o prijemu stranaca u državljanstvo, dok ih je 2016. godine bilo 18.

Tako su, među ostalim, na popis državljana Srbije dospjele i kontroverzne ličnosti,poput Muhameda Dylana, pripadnika palestinskog Fataha, te njegovih partijskih sudrugova Samira el Masharavija i Sufiana Abu Zeyida.

Pasoš Srbije ima i Noha Elbadawy, senior partner u Institutu za globalne promjene bivšeg britanskog premijera Tonya Blaira, zatim Carlos Eduard Sanchez, vlasnik brazilske firme EMS, koja je jedan od novih vlasnika farmaceutske firme Galenika, kao i Uwe Zirbes, vlasnik agencije za konsalting GCI-Unit, navodi “Nedeljnik”, prenosi Hina.

(Fena)