KO SDA HNK-a: Manipulacije i spinovi neće ugroziti poslovanje Kantonalne bolnice „Dr.Safet Mujić“

Povodom posljednjih ciljanih i orkestrirano vođenih političkih manipulacija plasiranih u javnosti Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje su imale za cilj zabrinuti javnost o ugroženom statusu Kantonalne bolnice „Dr.Safet Mujić“ u Mostaru, saopštenjem za javnost oglasio se Kantonalni odbor SDA HNK-a.

Privredno-socijalne turbulencije, javni protesti i politička napetost koja je posljednjih mjeseci očigledno izazvala veliki nemir kod pojedinih političkih subjekata u HNK-u, navodi se u saopštenju, evidentno je izazvala potrebu stvaranja umjetnih kriza i preusmjeravanja pažnje javnosti sa stvarnih životnih problema građana u sferu imaginacije, manipulacije i klasičnog političkog spina u našem kantonu.

„Kao stranka koja je odgovorna i vođena interesima građana ovog kantona, SDA HNK-a želi upoznati javnost kako status, funkcionisanje i budući rad Kantonalne bolnice ‘Dr.Safet Mujić’ Mostar, nije, niti će biti ugrožen ni u jednom njenom segmentu! Revizorski izvještaj koji je po nalogu resornog ministra Gorana Opsenice osmišljeno u ovom trenutku prezentovan javnosti svjesno je iskrivljena slika stvarnog stanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Djelimični i paušalni segmenti tog izvještaja, koji su izvađeni iz konteksta cjelovitog izvještaja uopšte ne odgovaraju presjeku situacije u ovoj bolnici. U prilog ovim tvrdnjama, najbolje govori podatak da je Kantonalna bolnica ‘Dr.Safet Mujić’ u 2018. godini pozitivno poslovala! Ovakav podatak jednostavno je provjeriti u ovoj instituciji, kao i iz izvještaja nezavisne revizorske institucije.

Razlozi ovakvim manipulacijama i spinovima koji dolaze od ministra Gorana Opsenice kriju se u njegovoj namjeri da, po nalogu HDZ BiH, bez ikakvog zakonskog osnova odbija dati saglasnost na konačno imenovanje direktora Kantonalne bolnice ‘Dr.Safet Mujić’, iako je kompletna procedura izbora direktora ove ustanove provedena prema zakonom propisanim pravilima. Ministar Goran Opsenica je ovakvim samovoljnim i nezakonitim postupkom, iz samo njemu poznatih razloga, svjesno ugrozio zakonitost procedure izbora direktora Kantonalne bolnice ‘Dr.Safet Mujić’ Mostar. Zanimljivo je da ministar Goran Opsenica već šest mjeseci odbija imenovati direktora ove institucije, a kao razlog za takav postupak navodi revizirorski izvještaj koji se pojavio protekle sedmice. Budući da ministar Goran Opsenica na isti način uskraćuje i opstruirira imenovanje direktora Opšte bolnice u Konjicu, bez ikakvog zakonskog osnova, očigledno je na djelu pokušaj stvaranja političkog pritiska na SDA u ovom kantonu.

Apsurdnost ovakvog djelovanja ministra Gorana Opsenice ogleda se i u činjenici da premijer Vlade HNK-a, koji je njegov stranački kolega, koristi svaku priliku da javno pohvali rad i djelovanje Vlade i njenih ministara u ovom mandatnom periodu, pri tom navodeći unaprjeđenje kvaliteta života građana našeg kantona, prvenstveno u oblasti poboljšanja usluga u zdravstvu“, stoji u saopštenju.

Ministri SDA u Vladi HNK-a, ističe se, u posljednje četiri godine dali su veliki doprinos u prevazilaženju  zatečenog stanja, finansijskoj stabilizaciji poslovanja i unaprjeđenju rada zdravstvenih ustanova.

„Dokaz tome je obezbjeđenje dodatnih sredstava za tekuće poslovanje uz ulaganja u adaptaciju i izgradnju potrebnih resursa u zdravstvu. Naglašavamo da su obezbijeđena finansijska sredstva u iznosu od oko 13 miliona KM koja će biti uložena u modernizaciju i razvoj Kantonalne bolnice ‘Dr.Safet Mujić’ i Opšte bolnice Konjic. SDA HNK-a, s razlogom, pita ministra Gorana Opsenicu da li ima ličnih animoziteta prema Kantonalnoj bolnici ‘Dr.Safet Mujić’ i Opštoj bolnici u Konjicu i zašto? Zašto se ovakvim svojim potezima pokušava staviti izvan zakonskih okvira? Da li to radi iz ličnih pobuda ili po nalogu političkih mentora?

U najboljoj namjeri, pozivamo i sve političke stranke, nevladina udruženja i ostale aktere u javnom prostoru da ne nasjedaju na manipulacije ministra Gorana Opsenice i ishitreno reaguju. Preporučujemo da prvo provjere činjenice i stvarno stanje u ovim zdravstvenim ustanovama, da obave razgovore sa zvaničnim predstavnicima tih ustanova, pa tek onda reaguju ukoliko smatraju da za to imaju potrebu.

SDA HNK-a daje punu podršku menadžmentu i uposlenicima Kantonalne bolnice ‘Dr. Safet Mujić’ i Opštoj bolnici u Konjicu. Građanima poručujemo da niko ni pod kakvim uslovima ili političkim potrebama neće ugroziti funkcionisanje ovih zdravstvenih ustanova u njihovom sadašnjem i budućem radu“, stoji na kraju saopštenja KO SDA HNK-a.

(NovaSloboda.ba)