Pismo podrške Hrvatskog centra za dramski odgoj Mostarskom teatru mladih

Na adresu Mostarskog teatra mladih, koji se nalazi u skoroj bezizlasnoj situaciji, koja neminovno vodi gašenju poslije 45 godina postojanja i rada, pismo podrške uputio je Hrvatski centar za dramski odgoj, koga je potpisao predsjednik Vladimir Krušić.

Pismo donosio u cijelosti.

“Poštovani kolege, dragi prijatelji!

Još jednom, kao mnogo puta u posljednjih desetak godina, od vas stižu zabrinjavajuće vijesti.

Paradoksalno je da grad kandidat za Evopsku prijestonicu kulture ignorišeostarski teatar mladih,koji svojim aktivnostima, ciljevima i stvaralačkim dometima već desetljećima upisuje Mostar na svjetsku kartu kulture, od evopskih zemalja i metropola do Singapura i Hong Konga.

Još od svog osnivanja prije skoro pola vijeka, neprekidno je dao doprinos afirmaciji Mostara kao Grada klture. Kulturna, socijalna, pedagoška i umjetnička djelatnost Mostarskog teatra mladih prepoznata je u regionalnim, evopskim i svjetskim okvirima i to ne samo zahvaljujući gostovanjima širom svijeta, već, takođe, organizovanjem, u samom Mostaru, aktivnosti međunarodnog značaja (Festival autorskog teatra, Alternativna akademija, Međunarodna nagrada ‘Grozdanin kikot’, radionice, simpoziji, konferencije, pozorišni projekti i dr.) otvarajući tako svoj ranjeni grad i njegove obe obale Evropi i svijetu.

Stoga, posebno sa stanovišta kriterija za sticanje statusa EPK, apsurdno je da se gradske vlasti godinama trude uništiti ovu značajnu ustanovu kulture mladih i za mlade, namijenjenu svim mladim Mostarcima, umjesto da je istaknu kao snažan adut svoje kandidature i blistav primjer ostvarivanja onih ciljeva radi kojih je koncept EPK i pokrenut.

Dragi prijatelji, u potpunosti podržavamo vaš opravdani protest i nadamo se da ćete, uz vlastiti angažman, dobiti i podršku drugih snaga, prije svega građana Mostara kao i saradnika, kolega i prijatelja iz cijelog svijeta, te se izboriti za svjetliju perspektivu Mostarskog teatra mladih u vlastitu gradu”, navodi se u pismu podrške Hrvatskog centra za dramski odgoj.

(NovaSloboda.ba)