U Bosni oblačno, u Hercegovini vedro

Jutros je u većem dijelu Bosne umjereno ili pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje sunčano uz malo oblačno.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Livno 17, Bugojno, Ivan Sedlo, Sokolac 18, Bihać, Gradačac, Grude, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo 20, Tuzla 21, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Jajce, Srebrenica, Trebinje, Zvornik 22, Brčko, Zenica 23, Mostar, Neum 24 stepena.

Danas se u većem dijelu Bosne dio prijepodneva umjereno do pretežno oblačno uz postepeno razvedravanje. Poslije podne rijetki lokalni pljuskovi su moguću u višim područjima centralne, istočne i zapadne Bosne. U Hercegovini pretežno vedro.

Vjetar u Bosni slab istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slab do umjeren jugozapadni.

Dnevne temperatura vazduha od 29 do 35, na jugu do 37 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne.

Planirane aktivnosti poželjno je obaviti tokom jutra, obzirom da će temperature u najtoplijem dijelu dana dostizati visoke vrijednosti.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i sunčevog zračenja, uz izbjegavanje dužih boravaka na otvorenom.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan

Zbog teže saobraćajne nezgode koja se noćas dogodila u mjestu Modrac (M-4 Tuzla-Doboj) obustavljen je saobraćaj i preusmjeren kroz grad Lukavac.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima dolazi do obustava saobraćaja u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03:,30 sati i od 04 do 05,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, u dužini od 2 km, vozila saobraćaju dvosmjerno.

Naizmjenično-jednom trakom saobraća se na dionicama: M-5 Ključ-Lanište, M-1.8 Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) i u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive).

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim radovima, a izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Mostaru.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište (na lokalitetu Perduhovo selo), zbog deminerskih radova, u vremenu od 07 do 14 sati saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali su zadržavanja za sada do 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga. obustavljen je saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)