Sunčano i vruće

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 16 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo 18, Livno, Sanski Most, Srebrenica 19, Bihać, Jajce, Sarajevo, Tuzla, Bileća, Prijedor 20, Grude, Banja Luka 21, Brčko, Zvornik 22, Doboj, Trebinje 23, Gradačac, Neum 24, Mostar 25 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano i vruće.

Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 32 do 38 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Tokom jutra će biti ugodnije, dok bi u nastavku dana, usljed visokih temperatura, kod osjetljivih osoba moglo doći do izraženijih tegoba, stoga je preporučljivo suzdržati se od pretjeranih aktivnosti, reducirati boravak na otvorenom i uzimati dovoljno tečnosti.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine.

—–

BIHAMK

Pojačan promet vozila na graničnim prelazima

Pojačan je promet vozila u oba smjera na graničnim prelazima Bosanski Brod, Bosanska Gradiška, Gradina,  Orašje, Izačić, Velika Kladuša, Zupci, Deleuša, Doljani, kao i na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Hum i Prisika i na ulazu u BiH na graničnom prelazu Bosanska Kostajnica. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta.

Tokom dana u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati, dolazi do obustave saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, u dužini od 2 km, vozila saobraćaju dvosmjerno.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Lanište-Ključ i M-4.2 Srbljani-Cazin.

Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)