Sunčano i toplo, temperatura do 39 stepeni

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano vrijeme. Više oblačnosti ima na području Krajine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica i Bugojno 17 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 18, Jajce 19, Bihać, Livno, Sarajevo i Srebrenica 20, Sanski Most 21, Gradačac, Grude i Tuzla 22, Banja Luka, Bijeljina, Brčko i Prijedor 23, Doboj 24, Mostar i Neum 26 stepeni.

Danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno naoblačenje. Prije podne na području Krajine će biti pretežno oblačno vrijeme.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 31 i 37, na jugu zemlje do 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Visoke dnevne temperature uz nedostatak svježine tokom noći i jutarnjih sati, mogle bi kod osjetljivih osoba uzrokovati dodatno jačanje tegoba.

Preporučljivo je maksimalno reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, naročito rizične grupe stanovništva, poput trudnica, djece, hroničnih bolesnika i starijih lica.

—–

BIHAMK

Pojačana frekvencija saobraćaja, posebno u gradskim zonama

Pojačana je frekvencija saobraćaja, posebno u gradskim zonama.

I danas se očekuje izrazito visoke temperature, pa apelujemo na sve vozače koji putuju na duže relacije, da prave češće pauze, posebno u najtoplijem dijelu dana.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima dolazi do obustava saobraćaja u intervalima od 00:30 do 01:30 sati, od 02 do 03:30 sati i od 04 do 05:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Naizmjenično-jednom trakom zbog izvođenja sanacionih radova, saobraća se na putnim pravcima: Ključ-Lanište, Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) Olovo-Kladanj, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao radovi u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive) i Mostaru.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog obilježavanja Kurban-bajrama, danas i sutra na području FBiH zabranjen je prevoz eksplozivnih materija, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)