“Kralj lavova” i “Priča o igračkama 4” na Mediteran Film Festivalu

Dugo isčekivane Disneyeve priče “Kralj lavova” i “Priča o igračkama 4” biće prikazane u najmlađem programu Mediteran Film Festivala – MFF Fora, dok će u sklopu OFF programa biti prikazan dokumentarac “Vjetar”.

Igrana verzija klasika iz 1994. godine “Kralj lavova”, u režiji Jona Favreaua, vraća nas u afričku savanu gdje na svijet dolazi novorođeni lavić Simba. Simba idolizuje oca, kralja Mufasu i teška srca prihvata svoju sudbinu. Scar, Mufasin brat, nije oduševljen dolaskom mladunca, jer je upravo on nasljednik prijestolja koji ima druge planove. Borba za Kamen Ponosa opustošena je izdajom i tragedijom, što na kraju rezultira Simbinim izgnanstvom. Uz pomoć veselih i znatiželjnih prijatelja, Simba prisilno odrasta i uzima ono što mu s pravom pripada.

Disney i reditelj Josh Cooley donose nevjerovatnu priču o igračkama i njihovom uzbudljivom oživljenom svijetu te pustolovini bogatoj prijateljstvom i humorom. Glavni junak Woody oduvijek je bio siguran u svoje mjesto na svijetu i da mu je prioritet brinuti se za svoju djecu.

Kada se Bonnieina omiljena igračka Forky proglasi smećem, Woody uzima stvari u svoje ruke te pokazuje Forkyju zašto bi trebao prihvatiti tko je on zapravo.

U sklopu OFF Programa, na otvorenom kinu Mediteran Film Festivala u petak 23. avgusta, biće prikazan dokumentarni film “Vjetar”.

Film prati najnepredvidljivija prirodna pojava u poljskim planinama – halny. Riječ je o vjetru koji se redovno javlja u proljeće i jesen, te je nemoguće predvidjeti kad će se pretvoriti u razorni uragan. Halny ostavlja brojne posljedice na stanovnike grada Zakopane i na njegovu okolinu, pretvarajući slikoviti planinski krajolik u pozornicu za spektakl neukroćene prirode, te izazivajući tjeskobu i neobično ponašanje – za vrijeme vjetra raste broj policijskih intervencija i samoubistava, a bolnice zaprimaju više pacijenata sa srčanim problemima.

Slojevita dokumentarna zapažanja pružaju rijedak uvid u život ljudi izloženih halnyju – ljekara, meteorologa i ostalih stanovnika regije Podhale, dok se bore sa silama prirode i proživljavaju stres koji im vjetar donosi.

Projekcija animiranog filma “Kralj Lavova” biće u kinu Borak, u petak 23. avgusta u 10 sati, dok će film “Priča o igračkama 4” biti prikazan u subotu, 24. avgusta u 10 sati.

(NovaSloboda.ba)