Sunčano i vruće, temperatura preko 40 stepeni

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano vrijeme. Po kotlinama u Bosni ima magle ili niskog naoblačenja.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica i Sokolac 18 stepeni, Bihać 19, Bugojno, Ivan Sedlo, Livno, Sanski Most i Srebrenica 20, Jajce i Prijedor 21, Sarajevo i Tuzla 22, Banja Luka, Bijeljina i Zvornik 23, Brčko, Doboj, Gradačac i Grude 24, Trebinje 25, Neum 26, Mostar 28 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano i vruće. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle ili niskog naoblačenja.

Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 34 i 39, na jugu i do 41 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Vrućina i sparina imaju nepovoljan uticaj na većinu populacije, a pogotovo hronične bolesnike.

Pod uticajem visokih temperatura, kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata će, osobito u drugom dijelu dana kada će biti izraženiji osjet sparine, doći do jačanja tegoba uz reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje i nervoze.

Planirane aktivnosti trebali bi obaviti tokom prijepodnevnih sati, a u najtoplijem dijelu dana izbjegavati boravak na otvorenom.

—–

BIHAMK

Počana saobraćaj na graničnim prelazima Izačić, Doljani i Hum

Zbog saobraćajne nezgode, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-6 Ljubuški-Grude (u mjestu Klobuk). Putnička vozila saobraćaju lokalnom obilaznicom, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog izrazito visokih temperatura vazduha, apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno, da budu odmorni i da prilikom napuštanja vozila na vrijeme isključe rashladne uređaje, kako bi se organizam navikao na vanjsku temperaturu.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima dolazi do obustava saobraćaja u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Naizmjenično-jednom trakom zbog izvođenja sanacionih radova, saobraća se na putnim pravcima: Ključ-Lanište, Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) Olovo-Kladanj, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao radovi u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive) i Mostaru.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima Izačić, Doljani i Hum pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog obilježavanja Kurban-bajrama, danas je na području FBIH zabranjen prevoz eksplozivnih materija, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)