SZS: Vučić je dao naređenje vojnicima da tuku narod

Savez za Srbiju (SZS) ocijenio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao naređenje “da tuku narod” pripadnicima Vojske Srbije, koji su se ispred Predsjedništva u subotu sukobili sa demonstrantima protesta “Jedan od pet miliona”.

“Aleksandar Vučić besramno laže da je o svemu obaviješten tek poslije ponoći, dakle nekoliko sati poslije sramnog događaja. A vojnici su zloupotrijebljeni. Vučić ih je ponizio, angažujući ih da u civilu prebijaju svoj narod i na taj način ih sveo na nivo svoje navijačke falange”, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Taj savez je istakao da je Srbija postala “bure baruta” i ocijenio da je za sve “građanske sukobe koji potresaju Srbiju” isključivo odgovoran Aleksandar Vučić.

“Takvom samovlašću, mora se stati na put. Iz političkog haosa možemo da izađemo samo poštenim izborima. Da bi se to omogućilo, moraju se ispuniti precizni i jasni zahtjevi koje smo iznijeli, a koji su sadržani u izvještaju Stručnog tima protesta ‘1 od 5 miliona'”, dodaje se u saopštenju.

Tokom protesta “Jedan od pet miliona”, u subotu došlo je do incidenta, kada je napadnut jedan od organizatora protesta Srđan Marković.

Marković je ocijenio juče da u tom incidentu nisu učestvovali samo pripadnici jedinice “Kobre” Vojske Srbije, već i privatno obezbjeđenje i zatražio od vojske da saopšti ko je u subotu uveče bio dežurni oficir i ko je naredio “brutalno prebijanje i prebacivanje preko ograde”.

(Beta)