Biokšić: Novi sastanak u slučaju Aluminija bez rješenja

U Upravnoj zgradi mostarskog Aluminija u utorak je održan novi sastanak na temu zahtjeva Nezavisnog sindikata zaposlenika tog preduzeća, odnosno uplate doprinosa, otpremnina i ponovnoga pokretanja proizvodnje koja je bila planirana za 1. septembar ove godine.

Sastanku su učestvovali predstavnici Sindikata, Nadzornog odbora i Uprave Aluminija, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

“Na sastanku smo se upoznali o provođenju ankete koja bi bila okosnica Plana restrukturiranja poslovanja mostarskog preduzeća Aluminij, po kojoj se 64 posto radnika izjasnilo da bi pristalo na nastavak rada uz izmjenjene uslove (smanjenje plata za 50 posto), 9 posto ih se izjasnilo da bi uzelo otpremnine, 6 posto je zaokružilo i jedno i drugo, dok se 21 posto radnika nije nikako izjasnio”, kazao je za Fenu nakon sastanka predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić.

Po njegovim riječima, nacrtom sistematizacije novih radnih mjesta, koja je predviđena za prvu fazu ponovnog pokretanja proizvodnje u Aluminiju, predviđeno je 334 radnika, s tim da je za 495 radnika, koji imaju ugovor na neodređeno, potrebno osigurati otpremnine u iznosu od oko 4 miliona maraka, koje Uprava društva nema.

Biokšić smatra da je i, iz tih razloga, upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva.

“U ovakvoj situaciji, bez stranog investitora, i bez ikakve finansijske injekcije, s ovolikim otpremninama, dovodi se u pitanje misija pokretanja proizvodnje, a federalna ministrica finansija Jelka Milićević  je, takođe, potvrdila da bi ovih 334 radnikaa moralo prvih mjesec, dva, raditi bez plate”, napomenuo je Biokšić.

Po njegovim riječima, u toku je sastanak Nadzornog dobora i Uprave društva s izraelsko-kineskom firmom. 

Proizvodni pogoni Aluminija ugašeni su prije nešto više od mjesec dana, nakon što je preduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije, Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom.

(Fena)