Krizni štab Aluminija: Izvode se pripremne radnje za pokretanje livnice

Križni štab Aluminija d.d. Mostar izvijestio je kako je na jučerašnjem sastanku štava u Mostaru, Uprava kompanije prezentirala Nacrt sistematizacije za prvu fazu, odnosno livnicu, i prateće službe s objašnjenjima vezanim za radna mjesta.

Takođe je, kako navode, dostavljen i plan restrukturiranja, koji uključuje sve tri faze s dinamikom provođenja.

Iz Kriznog štaba naglašavaju kako se trenutno izvode pripremne radnje po do sada obavljenim analizama za pokretanje livnice.

Prva faza je, kako ističu, definisana kao pripremna faza za stvaranje preduslova za nastavak rada ostalih pogona u drugoj i trećoj fazi.

“U okviru rada na prvoj fazi, potrebno je stvoriti preduslove za realizaciju zbrinjavanja dijela radnik, koji će biti definisani kao tehnološki višak kroz model penzija i otpremnina. Sama implementacija prve faze će se definisati kroz radne aktivnosti za 350 radnika, a kroz proces implementacije finansijske konsolidacije će se pokušati stvoriti preduslovi za pokretanje ostalih pogona kroz održiv model poslovanja”, navedeno je iz Kriznog štaba Aluminija.

Također su potvrdili i da se intenzivno radi na uvezivanju staža za sve zaposlene, za što postoje i određeni modeli rješavanja.

Nakon sastanaka s predstavnicima sindikata održan je i radni sastanak s predstavnicima potencijalnih investitora, koji su već pokrenuli procese za ‘due dillignce analizu’, stoji u saopštenju.

(Fena)