Kvesić: Zaposlenicima će biti isplaćene plate, a pacijentima pružene usluge

U povodu medijskih napisa vezanih za finansijsku situaciju i iznošenja raznih podataka o poslovanju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB)  Mostar, saopštenjem za javnost oglasio se Ured direktora te bolnice, u kome  se obavještava da će zaposlenima biti isplaćene plate, a pacijentima, kao i do sada, pružene usluge.

“Obavještavamo sve svoje zaposlene, prije svega ljekare i medicinske sestre i sve ostalo osoblje, kao i naše pacijente, da SKB Mostar funkcioniše, te da će i dalje funkcionisati na dobrobit pacijenata i svih zaposlenih. Zaposlenima će biti isplaćene plate, a pacijentima, kao i do sada, pružane usluge”, stoji u saopštenju Ureda direktora SKB-a dr. Ante Kvesića.

U saopštenju se potvrđuju da postoje određeni problemi, ali isti nisu samo vezani za finansiranje.

SKB Mostar je, ističe se u saopštenju, velika ustanova u kojoj samo za redovne potrebe i normalno funkcionisanje treba sedam miliona maraka za plate i troškove mjesečno, a kao glavni problem ove bolnice vide u “nebrizi države za zdravstveni sistem općenito”.

Podsjeća se da je ova bolnica prvih pola godine poslovala s gubitkom nešto višim od tri miliona maraka, te da je jedan od razloga tolikog gubitka i kolektivni ugovor i njegova dosljedna primjena.

“S predstavnicima sindikata ćemo razgovarati i pokušati iznaći najbolja rješenja za sve, te, kao i do sada, uz razumijevanje svih aktera procesa riješiti probleme”, napominje se.

Navodi se, takođe, kako SKB Mostar nije jedina bolnica koja se svakodnevno bori s ovim problemima, ali isto tako da ih se  ne može svrstavati u isti krug finansiranja sa znatno manjim bolnicama, koje nemaju velik broj pacijenata i usluga kao oni.

Za primjer, SKB Mostar pruža 82 posto bolničkih usluga u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, primajući samo 57 posto novca. Ostatak primaju KB „Dr. Safet Mujić ” i Opšta bolnica u Konjicu.

Naglašava se činjenica kako u SKB Mostar nikada ni jedan pacijent nije vraćen, jer pripada nekoj drugoj bolnici.

Podsjeća se i to da sve bolnice u ovom kantonu, entitetu, državi dobijaju pomoć s određenih nivoa. I kako im podaci pokazuju, u neravnomjernim iznosima, u odnosu na broj pacijenata i usluga koje obavljaju.

Ova bolnica, napominje se, nije samo hercegovačka, ona je bosanskohercegovačka, regionalna i šire zastupljena bolnica.

Slijedom toga, podsjeća se na nedavno potpisan sporazum o saradnji, na osnovu koga će u SKB Mostar dolaziti na liječenje pacijenti iz Hrvatske, iz pograničnih područja, te će i njima biti pružena skrb kao i svim stanovnicima BiH.

“Vlada Hrvatske je nedavno osigurala 10 miliona kuna za SKB Mostar i zahvalni smo na pomoći. SKB Mostar još nije dovršila izgradnju svih klinika, čekaju se bolja vremena da djeca na Pedijatriji borave u normalnijim uslovima izgradnjom nove zgrade. Ali, ponosno možemo reći, a oni koji su boravili u SKB Mostar i potvrditi, kako smo osigurali za naše pacijente najbolju opremu i timove doktora za liječenje, čemu u prilog govori svakodnevno povećanje broja pacijenata koji dolaze i vjeruju ovoj bolnici”, zaključuje se u saopštenju direktora mostarske bolnice.

(Fena)