Nakon smrti milijardera Epsteina, smijenjen direktor zatvora na Manhattanu

Direktor saveznog zatvora na Manhattanu je privremeno smijenjen i dvojica zaposlenih suspendovana nakon što je u subotu u zatvoru pronađen mrtav milijarder Jeffrey Epstein, optužen za seksualno iskorištavanje maloljetnica i organizovanje maloljetničke mreže prostitucije.

“Danas je ministar pravosuđa naredio upravi zatvora da privremeno smijeni direktora Metropolitan Correctional Centera do zaključenja istrage FBI-a i glavnog inspektora”, stoji u saopštenju glasnogovornice ministarstva Kerri Kupec od utorka.

Zatvorska uprava je, takođe, do zaključenja istraga, suspendovala dvojicu zaposlenih MCC-a, odgovornih za zatvorsku jedinicu u kojoj je bio Epstein, dodala je i precizirala mogućnost donošenja i dodatnih mjera.

Epstein (66) je pronađen mrtav oko 6,30 u subotu ujutro u Metropolitan Correctional Centeru, poznatom kao sigurnom zatvoru, gdje je čekao proces koji je trebao početi najranije u junu 2020. godine. U nedelju je nekoliko medija izvijestilo da je Epstein ostao sam u ćeliji, iako bi tamo uvijek trebala biti dva zatvorenika, i da nije poštovana procedura patrole svakih 30 minuta.

(Fena)