Oduzete cigarete i rezani duhan u vrijednosti od 56.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su na području Sarajeva, Zenice i Foče veću količinu cigareta i rezanog duhana namijenjenog crnom tržištu u BiH. Vrijednost oduzete akcizne robe iznosi 56.000 KM.

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje iz Regionalnog centra Sarajevo vršila su pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalne prodaje akciznih proizvoda, (cigareta i rezanog duhana), na području Sarajeva, Zenice i Foče. Tom prilikom, po uputstvima i nadzoru dežurnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima PU Novi Grad Sarajevo, Odjeljenja kriminalističke policije i MUP-a ZDK-a izvršeno je privremeno oduzimanje 8.959 paklica cigareta raznih robnih marki i 72,2 kilograma rezanog duhana, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama BIH. Tržna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 56.000 KM.

Oduzete cigarete i duhan koristiće se kao dokaz u krivičnom postupku protiv lica, za koje postoji osnovana sumnja da je počinilo krivično djelo iz člana 210 a. nedozvoljen promet akciznih proizvoda, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopšteno je iz UIO BiH.

V. B.

(NovaSloboda.ba)