Rudari “Stranjana” i dalje odbijaju napustiti jamu

Sedamanaest rudara druge smjene zeničke jame “Stranjani“, Rudnika mrkog uglja Zenica, koji su juče u 15 sati ušli u jamu, te iz protesta odbili da rade i napuste jamu, još uvijek se nalaze pod zemljom, potvrdio je Feni direktor RMU Zenica Nevzet Vrškić.

Rudari su nezadovoljni što menadžment RMU Zenica nije vratio i preostalih 10 od 30 kopača, koji su privremeno bili raspoređeni u pogonu “Raspotočje“, zbog čega nemaju dovoljno radne snage, te trpi, kako tvrde, proizvodnja u pogonu “Stranjani”.

“Upravo se spremam da održim sastanak Uprave, te da izdam naredbu da, ako se prema broju radnika ne može organizovati proizvodnja, da se organizuje inspekcijski nadzor, kako bi se zaštitila imovina”, rekao je direktor Vrškić.

Smatra da rudari ne poštuju stav struke niti odredbe Zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, nego da rade, kako je rekao, po svome.

“Mi imamo problema i u ‘Raspotočju’, gdje se nalazimo u tektonskom bloku i ne možemo povlačiti ljude, jer bismo ugrozili i opremu i sve dosadašnje radove. Ovo su redovni rudarski poslovi – mi ćemo izdati naredbu, a onda oni ako hoće neka se pridržavaju te naredbe”, ističe Vrškić.

Dodaje da će provođenje te naredbe kontrolisati njihova interna inspekcija, ali da će tražiti i podršku Federalne inspekcije.

(Fena)