Splitski KBC: Dvoje djece i dalje životno ugroženo

Dvoje djece, italijanskih državljana, koji su u utorak s Hvara u teškom zdravstvenom stanju helikopterom prevezeni u splitski KBC na Firulama, i dalje je životno ugroženo, saznaje se u srijedu ujutro u Zavodu za intenzivnu pedijatriju splitske bolnice.

“Tokom noći, djeca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Cijelo vrijeme radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice”, izjavila je liječnica splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, dr. Tanja Kovačević.

Kako bi se utvrdilo je li riječ o trovanju hranom ili nečem drugom, pokazaće mikrobiološki nalaz i toksikološka analiza pacijenata. Forenzičari iz Zagreba istražiće jesu li italijanski turisti otrovani zbog curenja nekog gasa iz brodskog sistemaa na jedrilici na kojoj su plovili, kako se, takođe, nagađa u medijima, prenosi Hina.

Prva medijska nagađanja bila su da su se italijanski turisti otrovali hranom, odnosno školjkama.

Zbog trovanja čiji uzrok još nije poznat, u utorak je na brodu kod Hvara umro jedan italijanski državljanin, o čemu je obaviještena policija, a još pet osoba s istog broda, od čega dvoje djece i troje odraslih, hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC. Dvoje djece u dobi od pet i 14 godina su u vrlo teškom zdravstvenom stanju.

(Fena)