Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić nije dozvolio održavanje bajramskog koncerta ispred Osnovne škole na Domanovićima

Medžlis IZ-e Čapljina i Kulturno Društvo „Preporod“ u ovom gradu nemalo su uoči Bajrama bili iznenađeni odlukom gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića da neće moći organizovati bajramski koncert ispred Osnovne škole na Domanovićima.

„S obzirom da ovu školu pohađa većina povratničke bošnjačke djece i da je smještena u centru dubravske visoravni,  školsko dvorište smatrali smo najprikladnijim mjestom za održavanje koncerta duhovne muzike“, ističe predsjednik Medžlisa IZ-e Čapljina Izedin Kurtović.

Na koncertu su trebali nastupiti najpoznatiji solisti ilahija i kasida Armin Muzaferija i hafiz Aziz Alili, kulturno umjetnička društva „Kolo Dubravsko“ i „Počiteljski tamburaši“, pa su, kako naglašava, očekivali veći broj posjetilaca već ranijih godina.

„Nije nam jasno zašto bi nekome smetalo da bajramski koncert organizujemo baš tu.                     Od gradonačelnika Vidića smo najprije usmenim putem zatražili odobrenje, a potom uputili i pismeni zahtjev koga smo potpisali predsjednik Preporoda Aldin Boškailo i ja.               Gradonačelnik je svoj negativan odgovor adresirao samo na Preporod, i na taj način ignorisao Islamsku zajednicu. Naši odnosi, iako službeni, do sada su bili korektni“, kaže Kurtović. 

U dopisu upućenom predsjedniku Preporoda Čapljine, gradonačelnik Vidić je sugerisao da se koncert održi u kino sali hotela Mogorjelo, koja ni prostorno ni kapacitetom ne odgovara potrebama koncerta. Uz odluku da se koncert ne može održati ispred Osnovne škole, Vidić je naglasio kako opština ne može garantovati bezbjednost učesnicima programa zbog, kako to stoji u dopisu, gustog saobraćaja. Više je već očigledno da je ovakvim izgovorima Vidić neutralisaao bilo kakvu pomisao na dobru volju, jer regulisanje saobraćaja i obezbjeđenje javnih skupova nije u njegovoj nadležnosti, već nadležnosti Policijske uprave.

Uprkos činjenici da je Medžlis IZ-e Čapljina bio dobio odobrenja od resornog ministarstva i Policijske uprave Čapljina, dozvolu za održavanje koncerta nije dao Grad Čapljina na čelu sa gradonačelnikom Vidićem.

„Iako smo uložili sve napore da riješimo ovaj nesporazum i pribavimo potrebnu dozvolu, nije nam pošlo za rukom, a zbog kratkoće vremena nismo mogli uraditi sve pripreme za eventualno održavanje koncerta na drugoj lokaciji. Kao ozbiljna institucija, ne želimo nasjedati na bilo kakve provokacije i ne želimo bilo koga dovoditi u neugodnu situaciju, zbog čega se ovaj koncert i nije održao.  Nadamo se da će u budućnosti grad Čapljina i gradonačelnik imati više razumijevanja prema bošnjačkim institucijama i da neće imati problema oko organizacije važnih kulturnih i vjerskih manifestacija“, istakli su u Medžlisu Islamskoj zajednici Čapljina.

(NovaSloboda.ba)