Oblačno u Bosni, sunčano u Hercegovini

Jutros je u Hercegovini sunčano. U Bosni ima dosta niskog naoblačenja.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 4 stepeni, Ivan Sedlo 11, Bugojno i Sokolac 12, Jajce, Sarajevo i Tuzla 14, Banja Luka, Bihać, Gradačac, Prijedor i Sanski Most 15, Brčko, Doboj, Livno, Srebrenica i Zvornik 16, Grude 18, Neum i Trebinje 21, Mostar 22 stepena.

Danas u Hercegovini sunčano. U Bosni postepeno smanjenje oblačnosti tokom dana. Pretežno oblačno vrijeme najduže će se zadržati na istoku Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 21 i 27, na jugu zemlje do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Uz povoljne biometeorološke prilike i osjetno niže temperature u odnosu na prethodnu sedmicu, većina populacije će se osjećati ugodnije, što će omogućiti dobro raspoloženje, primjerenu koncentraciju i dobar san.

Hronični bolesnici će osjetiti olakšanje, a i tegobe kod osjetljivih osoba bi se trebale umanjiti.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta

U jutarnjim satima upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle, posebno na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo dionice uz rijeke Savu, Drinu, Lašvu i Spreču. Apelujemo na vozače da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da poštuju sve saobraćajne propise.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima dolazi do obustava saobraćaja u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Naizmjenično-jednom trakom zbog izvođenja sanacionih radova, saobraća se na putnim pravcima: Ključ-Lanište, Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) Olovo-Kladanj, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao radovi u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive) i Mostaru.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Još danas i sutra će se u terminu od 07 do 14 sati izvoditi deminerski radovi uz dionicu M-15 Glamoč-Mlinište (na lokalitetu Perduhovo selo), zbog čega će se saobraćati usporeno.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)