Uhapšeni vlasnik i kapetan broda na kome su otrovani Italijani

Hrvatske policija uhapsila je sinoć vlasnika i kapetana broda, na kome su u hvarskoj luci otrovani Italijani.

Uhapšeni su privedeni u prostorije policije na Hvaru, a riječ je o 23. godišnjem i 27. godišnjem hrvatskom državljaninu, saopšteno je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Oni će danas, zbog sumnje da su počinili krivično djelo protiv opšte bezbjednosti, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni u pritvor.

U hvarsku luku juče je uplovio brod na kome je pronađen mrtav muškarac, a pet lica je zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u bolnicu u Split, navodi portal “Index”.

Hospitalizovana su tri punoljetna lica od 64, 53, 44, te dvoje djece od 11 i pet godina, svi državljani Italije. Utvrđeno je da su djeca životno ugrožena.

Tijelo 57. godišnjeg Italijana prevezeno je na Odjeljenje patologije radi obavljanja naložene obdukcije.

Istragom je utvrđeno da su vlasnik jahte (23) i kapetan (27), protiv pravila struke i izričitih tehničkih uputstava u pogledu bezbjednosti korištenja uređaja, 8. avgusta ugradili agregat sa vazdušnim hlađenjem u dijelu gdje je smješten motor jahte, usljed čijeg rada je došlo do ispuštanja otrovnih gasova – ugljenmonoksida u potpalublje broda, odnosno putničkih kabina, pa tako i do trovanja putnika.

(Srna)