Vremeplov frizura

U stvari, bolje rečeno vremeplov sa razdjeljkom. Jedna islustrovana knjiga ,pod nazivom „Fenirana frizura sa pet prstiju“, pretvorila je kataloške fotografije u istoriju kulture.

Nekada u prošlosti, kada frizeri nisu svom poslu davali neka smiješna imena, sama frizura je shvatana puno ozbiljnije. Jer, frizura se nije samo imala na glavi, nego se i nosila. Moda se, naravno, vremenom mijenjala, a ko nije imao pojma šta se tada tražilo i nosilo, kakvi uvojci, kakvi razdjeljci, tome se u salonu u ruke davao katalog sa frizurama. Ovi katalozi su pripadali frizeru, ali malo pomalo, lagano su izišli iz mode..

Sada ih šira publika može ponovo otkriti: Izdavač Patrick Frey je predstavio ilustrovanu knjigu sa fotografijama posebnih frizura pod naslovom »Fünf Finger Föhn Frisur«, švajcarskog autora i fotografa Petera Gaechtera, nastalih u periodu 1970. do 2000.tih, najviše za potrebe frizera u Zürchu. Fotografije omogućavaju, na svoj način, kratko putovanje kroz vrijeme. Jedna od djevojaka sa slike iz kataloga, neodoljivo podsjeća na glumicu Farrah Fawcett iz serije „Tri anđela za Charlija“, a druga na Lady Di.

Jedan dobar frizer mogao je od svake mušterije frizurom napraviti jednu pravu dvojnicu originala.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)