Podignuta optužnica protiv državljana Turske i Iraka zbog krijumčarenja migranata na teritoriji BiH

Optužnica dvojicu optuženih terete da su za novčanu naknadu, sa ciljem ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vršili krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH, među kojima i maloljetne osobe.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, pruvredni kriminal i korupciju Tužilašva BiH podigao je optužnicu protiv Murata Erbila, rođenog  20.03.1968. godine u Arbilu (Irak), državljanina Turske i Iraka, nalazi se u pritvoru i Sahina Sefe, rođenog 09.08.1993. godine u Samsunu (Turska), državljanina Turske, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete, da su na području BiH, tokom 2019. godine, djelujući u međusobnom dogovoru i koordinaciji, vršili nezakonito krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Iraka, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, te nisu imali važeće dokumente za boravak u BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi postupali protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim , kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala (Sl. glasnik BiH broj 37/02),  a s ciljem da za sebe ostvare nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 15 ilegalnih migranata, u tri navrata, koje su za novčane iznose, koji su dostizali i 4.000 eura, prevozili preko teritorije BiH u pravcu granice sa Republikom Hrvatskom, u čemu su otkriveni i spriječeni od strane policijskih pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenja osoba, iz člana 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)