Vlasti Gibraltara oslobodile zarobljeni iranski tanker uprkos protivljenju SAD-a

Vlasti Gibraltara oslobodile su zarobljeni iranski tanker uprkos protivljenju SAD.

Odluka je donesena nakon što je Iran dostavio garanciju da dva miliona tona nafte s tankera neće završiti u Siriji, koja je pod evropskim sankcijama, prenosi Al Jazeera Balkans.

Uoči donošenja odluke, SAD su iskazale oštro protivljenje, te od gibraltarskog suda zatražile da tanker ostane pod njihovom kontrolom.

Takav potez SAD-a, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif nazvao je pokušajem piratstva.

Američko Ministarstvo pravosuđa prethodno je zatražilo da se iranski tanker zadrži nakon što je Gibraltar odustao od postupka protiv posade teretnog broda Grace 1.

“Ministarstvo pravde SAD-a želi preuzeti tanker Grace 1 pod brojnim obrazloženjima koja ćemo razmotriti”, objavila je Vlada Gibraltara, prenosi Reuters.

Iranski tanker, koji su 4. jula zaplijenili pripadnici britanskih Kraljevskih marinaca kod obale Gibraltara, treba biti pušten nakon što je Gibraltar odustao od sudskog postupka.

Zvanični Teheran negirao je optužbu da Grace 1 nosi naftu Siriji i krši evropske sankcije i osudio, kako je saopštio, piratski čin prema tom brodu, koji nosi 2,1 miliona barela sirove nafte.

Od kad je tanker zaplijenjen, vlasti Gibraltara uhapsile su i ispitale četiri indijska oficira, člana posade broda i pustili ih bez optužbi.

Dvije sedmice kasnije, Iran je zaplijenio brod Stena Impero pod britanskom zastavom u strateški važnom Hormuskom moreuzu, tvrdeći da se sudario s ribarskim brodom i prekršio međunarodno pravo.

(Fena)