Preminuo glumac Peter Fonda, zvijezda klasika “Goli u sedlu”

Američki glumac Peter Fonda, koji je igrao glavnu ulogu u kultnom filmskom klasiku iz 1969. godine “Goli u sedlu” (Easy Rider), preminuo je u 79. godini, potvrdila je u petak njegova porodica.

“S dubokom tugom, dijelimo vijest da je Peter Fonda preminuo”, saopštila je glasnogovornica porodice Fonda.

Fonda je preminuo tiho u svom domu u Los Angelesu okružen porodicom. Zvanični uzrok smrti je zatajenje respiratornog sistema zbog raka pluća.

“U jednom od najtužnijih trenutaka u našim životima, nismo u stanju da pronađemo odgovarajuće riječi da izrazimo bol u našim srcima. Dok tugujemo, molimo da poštujete našu privatnost. I dok oplakujemo gubitak život tog dragog i gracioznog čovjeka, također želimo da svi slave njegov neunišitvi duh i ljubav prema životu “, navodi glasnogovornica porodično saopćenje.

Fonda je rođen u New Yorku kao sin legendarne filmske zvijezde Henryja Fonde i njegove njujorške pratilje Frances Seymour Brokaw, sudeći po Internet Movie Database. On je brat glumice Jane Fonde.

Stekao je slavu u 1969. godini anti-establishment filmom “Easy Rider”, skupa s Dennisom Hopperom i Jackom Nicholsonom, koji prikazuje trojku kako putuje motociklom kroz SAD pod dejstvom droge.

Fonda je bio producent i koscenarista filma i bio je nominovan za Oscara za najbolji originalni scenarij.

Kao režiser, Fonda je, između ostalih, stekao ime  filmom “The Hired Hand” (1971.).

On je bio nominovan za Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu “Ulee’s Gold” (1998.), prenosi dpa.

(Fena)