Švicarac vozio autocestom kroz Srbiju 250,7 kilometara na sat

Saobraćajna policija MUP-a Srbije zaustavila je u prethodna tri dana tri vozača zbog divljačke vožnje, a jedan od njih, švicarski državljanin, vozio je brže od 250 kilometara na sat, saopštio je u subotu srbijanski MUP.

Švicarskom je državljaninu izmjerena brzina 250,7 kilometara na sat, a zaustavljen je na autocesti Beograd-Niš kod mjesta Osipaonica, u opštini Smederevo.

Sudija za prekršaje izrekao je Švicarcu kaznu od 30 dana zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 120.000 dinara (oko 1.000 eura), a slijedi mu i osmomjesečna zabrana upravljanja motornim vozilima na teritoriju Republike Srbije.

Srbijanski MUP navodi još dva drastična slučaja divljanja na autocestama.

Tako je državljanin Belgije u tunelu na autocesti kod Pirota, gdje je brzina ograničena na 80 kilometara, vozio skoro 107 kilometara brže – 186,8 kilometara na sat.

Na istom mjestu, zabilježen je i treći slučaj, kada je turski državljanin, nakon izlaska iz tunela, ubrzao na 183 kilometara na sat.

Sudija za prekršaje Belgijanca i Turčina kaznio je s po 1.200 eura i devetomjesečnom zabranom vožnje u Srbiji.

Od početka godine, na cestama u Srbiji dogodilo se 22.000 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo 310 ljudi, a uz prekoračenje brzine njihov najčešći uzrok je alkohol, prenosi Hina podatke Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

(Fena)