Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bugojno i Sokolac 10 stepeni, Ivan Sedlo 11, Bjelašnica i Srebrenica 12, Livno i Sarajevo 13, Bihać, Jajce, Sanski Most i Tuzla 14, Banja Luka i Prijedor 15, Bijeljina i Doboj 16, Brčko i Grude 17, Gradačac i Trebinje 19, Mostar 21, Neum 22 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 27 i 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Stabilno i sunčano vrijeme podržavat će povoljne biometeorološke prilike, te će ugodno djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene u prvom dijelu dana, tokom poslijepodneva preporučljivo je biti oprezniji i djelimično redukovati aktivnosti.

Savjetujemo vam da dan provedete van gradske sredine, provodeći mjere zaštite od UV zračenja.

—–

BIHAMK

Pojačan promet i duža zadržavanja na graničnim prelazima

Pojačan promet vozila i duža zadržavanja ovog jutra bilježe se na izlazu iz naše zemlje na graničnim prelazima: Doljani, Prisika, Izačić, Velika Kladuša, Hum, Deleuša, Gradina, Bosanska Gradiška i Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali zadržavanja trenutno nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog održavanja Međunarodne auto trke na brdskim stazama, na magistralnom putu M-14/M-4.2 Srbljani-Ostrožac-Cazin danas od 08 do 20 sati saobraćaj će biti obustavljen i preusmjeren na regionalne puteve (R-400 i R-401) i lokalne saobraćajnice.

Na regionalnom putu R-460 Gračanica-Bukva-Srnice, kod mjesta Doborovci, zbog održavanja svečanosti danas od 14 do 24 sata doći će do obustavljanja saobraćaja za sva vozila, osim autobusa koji obavljaju linijski prevoz putnika na ovoj dionici.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj i na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Zbog sanacionih radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Tokom dana u tunelu Vranduk II na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati, dolazi do obustavljanja saobraćaja. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Lanište-Ključ i M-4.2 Srbljani-Cazin.

Tokom dana očekuje se pojačana frekvencija vozila, posebno na lokalnim izletištima, kao i na graničnim prelazima. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uslovima na putu, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)