Richard Gere: Salvini je “bejbi Trump”

Čelnik italijanske ekstremne desnice i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini je “bejbi Trump”, koji koristi strah ljudi kako bi dobio glasove na izborima, izjavio je američki glumac Richard Gere u intervjuu objavljenom u ponedeljak.

Gere (69), nedavno se sukobio sa Salvinijem oko Open Arms, broda istoimene humanitarne grupe s više od 100 migranata na palubi, kome je uskraćen ulazak u Italiju.

“(Vaš) ministar unutrašnjih poslova ima isti mentalitet kao predsjednik Trump. Zapravo, ja nazivam Salvinija ‘bejbi Trump’. On koristi istu radikalnu ignoranciju, eksploatiše strah i mržnju”, izjavio je  Gere za italijanske dnevne novine Corriere della Sera.

Gere se prije dvije sedmice ukrcao na Open Arms, kako bi unio hranu i ostale humanitarne robe za migrante. Salvini je ironično zatražio od glumca da odvede migrante u Hollywood i primi ih “u jednoj od svojih vila”.

“Da vaš ministar unutrašnjih poslova provede izvjesno vrijeme s tim ljudima, sasluša njihove priče, njihove porodične traume, on bi promijenio svoj stav”, izjavio je glumac u današnjem intervjuu.

Gere je kazao da bi se volio sastati sa Salvinijem, jer “ja sam siguran da on nije takav kakvim se predstavlja u javnosti. On ima porodicu, djecu, roditelje. On, međutim, smatra politiku pretekstom za jačanje svog rejtinga u javnosti”, prenosi dpa.

Salvini, koji je, takođe, zamjenik premijera, u haotičnoj je političkoj situaciji nakon što je najavio da će oboriti talijansku vladu u nadi da će kapitalizirati svoju prednost u anketama javnosti, kako bi pobijedio na prijevremenim izborima.

Njegov otuđeni koalicioni saveznik, pokret Pet zvijezda, pokušava osujetiti njegove planove formiranjem vlade s najvećom opozicionom strankom, praktično izbacujući Salvinija s vlasti, prenosi dpa.

(Fena)