Sunčano i toplo

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

Temperature vazduha u 08 sati: Bugojno 12 stepeni, Srebrenica 13, Ivan Sedlo, Sokolac 14, Bihać, Bjelašnica, Jajce, Livno, Sarajevo 16, Sanski Most, Tuzla 17, Grude, Zvornik 18, Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Doboj 19, Gradačac, Trebinje 20, Mostar 21, Neum 23 stepena.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme.

Vjetar slab u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Dnevne temperature vazduha od 29 do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Povoljne biometeorološke prilike očekuju se i prvi dan radne sedmice.

Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba, osim što je tokom poslijepodnevnih sati poželjno biti oprezniji zbog vrućine, te se suzdržati od pretjeranih aktivnosti, i uzimati dovoljno tečnosti.

Neophodno je posvetiti pažnju zaštiti od UV zračenja i vrućine.

—–

BIHAMK

Pojačana frekvencija vozila na graničnim pralazima

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima dolazi do obustava saobraćaja u intervalima od 00,30 do 01,30 sati, od 02 do 03,30 sati i od 04 do 05,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog radova na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever u dužini od 2 km vozila saobraćaju dvosmjerno.

Naizmjenično-jednom trakom zbog izvođenja sanacionih radova, saobraća se na putnim pravcima: Ključ-Lanište, Srebrenik-Orašje (sanacija tunela Ormanica) Olovo-Kladanj, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao radovi u Jajcu (M-5, sanacija mosta preko rijeke Plive) i Mostaru.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići.

Na graničnim prelazima Izačić, Bosanska Gradiška, Gradina, Hum, Doljani, Gabela polje i Zupci pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH, dok je na GP Bosanski Brod kolona vozila na ulazu u BIH. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, do 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Apelujemo na vozače da prije polaska na put provjere svu potrebnu dokumentaciju za vozilo i putnike, kao i da provjere ispravnost vozila. Putem naše web stranice, mobilne aplikacije ili pozivom na naše telefone provjerite kakvo je stanje na putevima i graničnim prelazima.

Vozite odmorni, a ukoliko putujete na duže relacije pravite pauze svaka 2 sata, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)