Zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora doktori u HNK-u najavljuju štrajk

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK-u održaće večeras u Mostaru Skupštinu sindikata, na kojoj će se, najvjerovatnije, donijeti odluka o pokretanju generalnog štrajka zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora.

Iz Sindikata podsjećaju kako je prošle godine s Vladom HNK-a potpisan novi kolektivni ugovor, kojim je predviđeno povećanja plata doktora medicine i stomatologije u tri etape.

Od 1. 7. 2019. godine, trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plata, ali do toga nije došlo jer, kako navode iz Sindikata, kantonalna vlada nije u cijelosti preuzela svoj dio obaveza iz Kolektivnog ugovora, a same zdravstvene ustanove nemaju dovoljno sredstava da bi isplatile uvećane plate.

“Nadali smo se da do ove situacije neće doći i da će potpisivanjem Kolektivnog ugovora zdravstvo HNK-a, ali i okolnih kantona, biti zbrinuto i da ćemo se te tri godine važenja Kolektivnog ugovora posvetiti našem poslu i pacijentima. Nažalost, već nakon isteka prve godine, mi smo prisiljeni boriti se za ono što nam je potpisom tada garantovano. Ova nemila situacija je dovela do zakazivanja Skupštine sindikata za 19. avgust u 19 sati, kada će biti odlučeno o pokretanju generalnog štrajka”, poručili su iz Sindikata.

Iz Sindikata dodaju kako ne traže nikakve nove ustupke, već samo da se ispoštuje potpisano.

“Prije više od mjesec dana, na adrese Vlade HNK-a, Ministarstva zdravstva, ZZO-a i svih ustanova uputili smo dopis da ih podsjetimo da od 1. 7. ide nova etapa povećanja, a takođe smo naglasili da ukoliko postoji potreba da sjednemo i razgovaramo, da mi kao Sindikat stojimo na raspolaganju. Niko od njih nas nije pozvao na razgovor, a samim tim smo smatrali da su unaprijed u budžetu planirali ovo povećanje i da nema razloga za brigu.

Mi razumijemo da je finansijska situacija u zdravstvu našeg kantona kompleksna i drugačija od ostalih, ali nepoštivanjem dogovora i potpisanog Kolektivnog ugovora osjećamo se izigrano. Ne tražimo ništa novo, dodatno, tražimo samo da ispunite obećanje dano prije godinu dana”, stoji u saopštenju Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK-u.

(NovaSloboda.ba)