Generalni štrajk doktora u HNK-u kreće 10. septembra

Skupština Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu odlučila je da će zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora članovi tog sindikata stupiti u generalni štrajk 10. septembra.

U izjavi za Fenu, predsjednica Sindikata Marina Berberović podsjetila je da je prošle godine s Vladom HNK-a potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu, kojim je predviđeno povećanja plata doktora medicine i stomatologije u tri etape.

Od 1. 7. 2019. godine trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plata, ali do toga nije došlo jer, kako navode iz Sindikata, kantonalna vlada nije u cijelosti preuzela svoj dio obaveza iz Kolektivnog ugovora, a same zdravstvene ustanove nemaju dovoljno sredstava da isplate uvećane plate.

“Odlučili smo da 10. septembra stupamo u generalni štrajk do ispunjenja naših zahtjeva. Mi nemamo nikakvih novih zahtjeva, već samo da se ispoštuje ono što je potpisano”, poručila je Berberović.

Po njenim riječima, Sindikat je početkom mjeseca podsjetio Vladu HNK-a da od 1. 7. ide nova etapa povećanja plata, pa je zatraženo da se održi sastanak ako je to potrebno. Međutim, do danas niko iz kantonalne vlade nije reagovao i obratio se sindikalistima, dodala je Berberović.

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK-a potpisan je u srpnju prošle godine. Prilikom čina potpisivanja, predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg kazao je kako provođenjea odredbi novog kolektivnog ugovora zahtijeva izdvajanje “značajnih finansijskih sredstava”, te dodao da je Vlada spremna zajedno s menadžmentima zdravstvenih ustanova i svima koji imaju obavezu brinuti o zdravstvenom sistemu osigurati ta sredstva.

(Fena)