Herceg: Vlada HNK-a riješiće problem viška prosvjetnih radnika

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg komentarisao je problem tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama HNK-a, kazavši kako će kantonalna vlada, zajedno sa sindikatima i udruženjima direktora, uspješno zbrinuti i preraspodijeliti prosvjetne radnike u one škole gdje postoji potreba.

“Uprkos činjenici kako je u školama HNK-a smanjen broj učenika, Vlada je usvojila organizacione sheme i većim dijelom riješila taj problem. Svjesni kako samo zadovoljni prosvjetni radnici mogu dati maksimum u vaspitanju i obrazovanju novih naraštaja, uvjeren sam kako ćemo, zajedno sa sindikatima i udruženjima direktora, uspješno zbrinuti – preraspodijeliti prosvjetne radnike u one škole gdje postoji potreba”, kazao je Herceg, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Podsjetio je da je usaglašenim kolektivnim ugovorima za osnovno i srednje obrazovanje, uz ostala prava, omogućeno i povećanje plata.

“U ovoj godini, sukladno dogovorenom, plata je povećana 5 posto. Naredne i godinu nakon toga, platu ćemo povećati za još po 5 posto, tako da će ukupno povećanje biti 15 posto”, dodao je.

Herceg je podsjetio kako će početak nove školske godine brojni učenici i prosvjetni radnici dočekati u novoobnovljenim školskim zgradama, zahvaljujući vladinom projektu energetske efikasnosti.

“Taj projekat, na koji smo posebno ponosni, vidljiv je dokaz i potvrda naše odlučnosti da nastavimo ulaganje u obrazovanje djece i mladih kao stubova razvoja i napretka našeg društva”, kazao je Herceg, te svim učenicima, osobito prvačićima, te prosvjetnim radnicima zaželio sretan i uspješan početak nove školske godine.

(Fena)