Stanišić i Župljanin zatvorske kazne služiće u Poljskoj

Mićo Stanišić i Stojan Župljanin, koji su u Haškom tribunalu 2016. godine osuđeni na po 22 godine zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, odlukom predsjednika Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zatvorske kazne služiće u Poljskoj.

U odlukama predsjednika Mehanizma Carmela Aguisa, se navodi da je Poljska putem pisama koje je Ministarstvo pravde uputilo Sekretarijatu izrazila spremnost da Stanišić i Župljanin ostatke svojih zatvorskih kazni odsluže u ovoj zemlji.

Aguis je pozvao sekretara Mehanizma da uputi zvanični zahtjev Vladi Poljske da primjeni ovu odluku, te ukoliko Vlada Poljske pristane na ovaj zahtjev, da obavijesti Stanišića i Župljanina i preduzme sve potrebne mjere kako bi se olakšalo njihovo prebacivanje u Poljsku.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je u junu 2016. godine potvrdilo prvostepenu presudu, te osudilo Stanišića i Župljanina na po 22 godine zatvora.

Prvostepenom presudom, izrečenom krajem marta 2013., Tribunal je Stanišića i Župljanina osudio na po 22 godine zatvora.

Obojica su proglašeni krivim za progon, ubistva i mučenje, a Župljanin je osuđen i za istrebljenje.

Stanišić je tokom rata u BiH bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog centra policije u Banjaluci.

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Haagu počelo je 14. septembra 2009. godine, a 27. marta 2013. izrečena im je prvostepena presuda.

Stanišić se u martu 2005. godine dobrovoljno predao Tribunalu, a do početka procesa i više puta tokom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Vlasti Srbije uhapsile su Župljanina u junu 2008. godine u Pančevu i od tada je u pritvoru u Sheveningenu.

Optužnica koju je Tribunal protiv njih podigao 17. decembra 1999. godine bila je zapečaćena do 13. jula 2001. godine, prenosi BIRN BiH.

(Fena)