Udruženje povratnika: U petak na putu Kosor-Blagaj javno okupljanje

U povodu najava izgradnje autoceste kroz naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, stanovnici tih naselja, uglavnom povratnici, okupiće se u petak 23. avgustaa u 10 sati, na sporednom putu Kosor-Blagaj, kako bi skrenuli pažnju na probleme s kojima se suočavaju svaki dan.

Iako iz Autocesta FBiH tvrde da na dionici Mostar Jug – tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno, te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i “uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju Udruženja Srba povratnika “Mostar“

Oni zahtjevaju vraćanje procesa u zakonske okvire i održavanje javne rasprave o trasi autoceste Koridor Vc kroz južni dio Mostara.

“Udruženje Srba povratnika, preduzima sve pravne korake i pomaže povratnicima, u saradnji s domaćim advokatimaa i pravnom pomoći namijenjenoj povratnicima, da zaštite sebe i svoje vlasništo u ovom procesu tokom koga su Autoceste FBiH napravile teške povrede procedura i bez javne rasprave tj. uključenja svih zainteresovanih strana počeli nasilnički ulaziti u privatne posjede i okolčavati trasu koja je rezultat neformalnih dogovora najviših zvaničnika u BiH, a koja ne vodi računa o posljedicama niti stvarnim troškovima, navodi se u saopštenju.

Prema preporukama struke, ponavljaju u Udruženju povratnika, da najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, tj. nema otkupa privatnog zemljišta, niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.

Pozivaju Autoceste FBiH , bez odlaganja, organizuju javnu raspravu na temu trase koridora Vc južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, te da bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati, napominju, velike pravne posljedice i veliki gubitak za Autoceste FBiH u konačnici.

(Fena)