Australski sud odbio žalbu kardinala Pella na presudu za seksualno zlostavljanje

Australski sud u srijedu je odbio žalbu osuđenog pedofila, kardinala Georgea Pella, po optužbama za seksualno zlostavljanje djece.

Nekada trećerangirani zvaničnilk Vatikana, 78. godišnji  Pell je osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja dvoje 13. godišnjaka u dječjem horu u katedrali u Melbourneu tokom  1990.ih godina.

“On će nastaviti da služi svoju kaznu od šest godina zatvora”, izjavila je predsjednica Vrhovnog sud australske savezne države Victoria, sutkinja Anne Ferguson, odbacujući niz žalbi Pellovih advokata.

Pell je najviši katolički čelnik osuđen zbog seksualnog zlostavljanja, i njegova današnja presuda označava prekretnicu za vjernike i grupe koje zastupaju žrtve širom svijeta.

Velika grupa žrtava, advokata i ostalih pravnih eksperata, te medijskih kuća okupila se pred sudnicom uoči dugo očekivanog izricanja presude, dok se dugački red pred ulazom u zgradu formirao duž ulice.

Nakon više od dva mjeseca razmatranja, tročlano sudsko vijeće izreklo je presudu.

Advokati sveštenika podnijeli su 13 primjedbi na presudu, izražavajući sumnju u sve, od fizičkih mogućnosti Pella da skine svoje odore do kredibiliteta glavnih svjedoka.

Oni tvrde da je presuda “nerazumna”.

Njegov slučaj je neuobičajen, jer se razmatranje uglavnom oslanjalo na svjedočenje iza zatvorenih vrta jedine preživjele žrtve, koja nije mogla biti imenovana iz pravnih razloga.

Presuda bi mogla imati široke implikacije za slučajeve seksualnog zlostavljanja, koji se oslanjaju na svjedočenje jedne žrtve.

U ponedeljak je otac druge žrtve, koja je preminula od predoziranja drogom u 2014. godine,i zrazio nadu da će “pravda pobijediti” i da će njegove muke uskoro biti završene, prenosi AFP.

(Fena)