Sjeverna Makedonija: Uhapšena specijalna tužiteljica Katica Janeva zbog slučaja “Reket”

Državni tužilac Sjeverne Makedonije Ljubomir Joveski izjavio je danas da je istraga u slučaju “Reket” proširena na specijalnu tužiteljicu Katicu Janevu i da je da je od suda zatraženo da joj bude određen pritvor.

On je  novinarima rekao da je do sada utvrđeno da je Janeva iskoristila položaj i ovlaštenja da bi sebi i drugim osobama pribavila izuzetnu materijalnu korist.

“Do sada obezbijeđeni dokazi potvrđuju da se isključivo radi o krivično-pravnom slučaju, koji ne treba politizovati ili povezivati sa osobama iz drugih država. Naglašavam da nema nijedne indicije da su nezakonito prikupljena sredstva završila kod domaćih ili stranih političara”, rekao je Joveski.

Prema riječima Joveskog, još od pokretanja istrage protiv dve osobe u slučaju “Reket” 15. jula državno tužilaštvo je imalo osnove sumnje da je i osoba na koju se uticalo, javni tužilac, “preduzeo krivično pravno-djelovanje”.

“Sa do sada obezbijeđenim verbalnim i materijalnim dokazima, utvrđeno je da su se osnove za sumnju podigle na stepen osnovane sumnje da je javni tužilac učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja”, rekao je on.

Joveski je precizirao da je jedan od osumnjičenih u slučaju “Reket” od novembra 2018. do aprila 2019. godine koristio prijateljski odnos sa Janevom da bi uticao na nju da biznismenu Jordanu Kamčevu, koji je osumnjičen u slučaju koje vodi njeno tužilaštvo, olakša položaj u zamjenu za novac.

“Utvrđeno je da je osumnjičena Janeva za sebe nabavila nameštaj u vrijednosti od 298.000 denara”, rekao je Joveski.

Specijalnu tužiteljicu za prisluškivane razgovore Janevu policija je danas uhapsila u Skoplju, a pretresene su njena kuća u Skoplju i kancelarija u Specijalnom tužilaštvu i oduzet je službeni kompjuter.

U istrazi slučaja “Reket”, za iznudu su do sada bile osumnjičene samo dvije osobe, Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, i Zoran Milevski, koji su uhapšeni i pritvoreni 15. jula, na dan kada je pokrenuta istraga.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči Jovanovskog i Milevskog da su iznudili novac od Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su mu, u zamjenu za novac, nudili uticaj na javnog tužioca u cilju olakšavanja njegovog položaja.

Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po eura od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet. Potom je početkom maja to prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je o tome najprije razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

(Beta)