Biokšić: Propao plan pokretanja proizvodnje u Aluminiju

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminij Romeo Biokšić kazao je kako je plan ponovnog pokretanja proizvodnje u mostarskom Aluminiju, po svemu sudeći, propao, te je najavio nova protestnaa okupljanja početkom rujna.

Nakon vanredne skupštine Sindikata, Biokšić je, u izjavi za novinare, podsjetio da je planom ponovnog pokretanja proizvodnje 1. septembra s radom trebao početi pogon livnice. ali, po njegovim riječima, do danas nije učinjeno ništa konkretno da se to zaista i dogodi.

“Kako sada stvari stoji od plana ponovnog pokretanja proizvodnje nema ništa. Imamo informacije da se s 1. 9. spremaju otkazi ugovora o radu radnicima Aluminija koji će biti proglašene tehnološkim viškom. Ako ne budu osigurana sredstava za otpremnine tim ljudima i ne bude im uvezan staž, 3. 9. radnicvi Aluminija izaći će na protest pred zgradu HDZ-a, a 5. 9. pred zgradu Vlade Federacije BiH”, poručio je Biokšić.

Podpredsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata radnika Aluminij Stjepan Bevanda dodao je kako je plan ponovnog pokretanja proizvodnje loše urađen i da ne nudi nikakva dugoročna rješenja.

“Aluminijska industrija je u problemima u cijelom svijetu zbog cijene struje. Postoji formula koja kaže da cijena struje ne smije prelaziti iznos od 40-45 eura po megavatsatu. Smiješno je govoriti o ponovnom pokretanju proizvodnje s cijenama od 70 eura, kada su nas na 70 ugasili”, istakao je Bevanda.

Po njegovim riječima, radnici traže da im se osiguraju ekonomski uslovi kako bi Aluminij dugoročno mogao raditi, a ne da se za tri-četiri mjeseca nađu u istoj situaciji.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se 293 miliona odnosi na dug za električnu energiju.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala, mali dioničari, takođe, imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto dionica.

Nakon gašenja proizvodnje, Krizno vijeće izradilo je plan rekonstrukcije i ponovnog pokretanja proizvodnje, a prije tri dana Uprava Aluminija saopštila je kako nema novac za provođenje tog plana. Nejasno je ko bi trebao osigurati taj novac.

(Fena)