Judo: Cerić, Sadiković i Zadro bh. predstavnici na SP u Tokiju

Na predstojećem Svjetskom prvenstvu u judou, koje će se od 25. do 31. avgusta održati u Tokiju, boje Bosne i Hercegovine će braniti Larisa Cerić, Petar Zadro i Harun Sadiković.

Najbolja bh. judašica u kategoriji više od 78 kg nalazi su najužem krugu favorita za osvajanje medalje u konkurenciji 42 prijavljene takmičarke. 

Na svjetskoj rang listi najboljih judašica svijeta, Cerić je rangirana na visokom trećem mjestu u svojoj kategoriji, iza Kubanke Idalys Ortiz i Japanke Sarah Asahina. Na prošlom SP u u Bakuu, 28. godišnja Travničanka, članica JK Nippon iz Sarajeva, osvojila je bronzanu medalju.

Član JK Borsa iz Mostara Petar Zadro nastupiće u kategorji do 66 kg, u kojoj su prijavljena  92 takmičara, dok će se u najtežoj muškoj kategoriji, više od 100 kg, Harun Sadiković, takođe član JK Nippon, boriti u konkurenciji 42 prijavljena borca.  

Na SP će nastupiti 860 takmičara (519 judaša i 341 judašica) iz 149 zemalja.

Pored borbi za medalje, ovogodišenje SP imaće dodatnu olimpijsku notu, jer će se učesnici boriti i za kvalifikacione bodove za nastup na Olimpijskim igrama naredne godine u Tokiju. Istovremeno, takmičari će imati priliku da se privikavaju na dvoranu, vremensku razliku i ostale uslove, koji će biti tokom olimpijade.

SP će se održati u dvorani Nippon Budokan, jednom od sportskih simbola 14. milionske prijestonice  Japana. U domovini judoa taj sportski hram, koji je imao brojne rekonstrukcije, ugostio je i prvi olimpijski turnir 1964. godine u Tokiju, kada je judo uvršten u porodicu olimpijskih sportova.

(Fena)