Kafa sa Zukom

Sinoć je u rodnoj kući Zulfikara Zuke Džumhura, u okviru manifestacije „Konjičko kulturno ljeto“, priređen program pod nazivom „Kafa sa Zukom“, koga je otvorila, u ulozi moderatora, Vesna Begtašević, najavivši kompoziciju „Kraj tanana šadrvana“, u interpretaciji vanredno talentirane Konjičanke Anide Šoljić, koja je svojim magičnim glasom fascinirala prisutne, a istovrenmeno je publika uživala u praćenju poteza kistom koji su djelo studentice Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Elme Voloder.

Elma je portretirala čuvenog Džumhura, pokušavajući tragom njegovih karikatura, utkati dio svoje kreacije koja nam pokazuje hodoljublje današnjice. Program je produkovao Benjamin Mušinović, direktor Narodnog univerziteta u Konjicu, kome pripada muzejska zbirka Zavičajnog muizeja sa depandansom Rodne kuće Zulfikara Zuke Džumhura. Posebnu scenografiju priredio je kustos zbirke, Muhamed Krnjić, uz pomoć tehničkih realizatora Elvedina Mustafića i Semira Hadžajlića.

Program “Kafa sa Zukom“ koncipiran je kao razgovor Vesne Begtašević sa književnikom Sendainom Dinom Begtaševićem i prof. dr. Dijanom Hadžizukić.

Nakon izlaganje profesorice Hadžizukić i  književnika Begtaševića, kao iznenađenje večeri predstavljen je Džumhurov prijatelj iz vremena njegovog djelovanja u Narodnom pozorištu u Mostaru, prof. Bego Kasumović, koji je veoma emotivno govorio o njihovim susretima, istakavši da žali što nije ima više vremena da uči od genija, koji je sve što bi dodirnuo pretvarao u umjetnost.

S. H.

(NovaSloboda.ba)

Foto: Nazif Korić