Raspuštena Skupština Kosova, vanredni izbori početkom oktobra

Skupština Kosova raspuštena je u četvrtak, tridesetak dana nakon što je ostavku podnio kosovski premijer Ramush Haradinaj, a očekuje se da predsjednik Kosova Hashim Thaci raspiše vanredne parlamentarne izbore za početak oktobra, javili su u četvrtak prištinski i beogradski mediji.

Izbori bi, prema dosadašnjim nagađanjima u Prištini i Beogradu, mogli biti raspisani 6. oktobra.

Prijedlog za raspuštanje kosovskog parlamenta usvojen je s 89 glasova „za“, uz dva glasa protiv, te jednim suzdržanim, a poslanici  Srpske liste, koju podupire službeni Beograd, nisu prisustvovali sjednici.

Slijedom današnje odluke Skupštine, kosovski predsjednik Hashim Thaci ima ustavni rok od 10 dana za zakazivanje vanrednih i prijevremenih parlamentarnih izbora, a prištinska Koha.net navodi da će izbori biti zakazani 6. oktobra.

Sjednici kosovskog parlamenta u četvrtak prethodile su višesedmične napetosti u Prištini, a lokalni mediji navode kako je “do sada formalizovana jedna predizborna koalicija – između Alijanse za budućnost Kosova, Ramusha Haradinaja i Socijaldemokratske partije, Spenda Ahmetija”, podsjeća Hina.

Prema tvrdnjama portala Kossev, od tri datuma kada je zakonski moguće zakazati izbore, 22. ili 29. septembra, te 6. oktobra, kosovski predsjednik Thaci odabrao je prvu sedmicu oktobra.

I prištinski Koha.net tvrdi da će izbori biti zakazani 6. oktobra.

Pozivajući se na jučerašnji sastanak predsjednika Thacija i predsjednice kosovskog Centralne izborne komisije Valdete Daka, agencija Beta navodi kako bi Thaci mogao zakazati izbore odmah nakon što Skupština Kosova donese odluku o raspuštanju 6. saziva parlamenta.

Thaci je, kako se navodi, rekao da bi on “odmah u petak ili najkasnije u ponedeljak”, mogao potpisati ukaz o datumu prijevremenih izbora.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio je u julu ostavku zbog poziva na saslušanje u Den Haagu u vezi ratnih zločina na Kosvu tokom 90.ih, za koje je osumnjičen.

(Fena)