Svečanost povodom slanja finalne knjige Mostara u kandidaturi za EPK 2024

Grad Mostar finalist u izboru za Evropsku prijestonicu kulture 2024 godine,  u petak i subotu 23. i 24. avgusta,  prigodnim programima obilježiće slanje finalne knjige u sjedište Evropske komisije, koja krajem septembra donosi odluku o tome koji će grad ponijeti ovu prestižnu titulu 2024. godine.

Svečanost će početi u petak u 19,30 sati u Gradskoj vijećnici, gdje je planirano obraćanje gradonačelnika, prezentacija projekta Mostar 2024, te prikazivanje filma kandidature „Sve je premostivo“. Nakon toga, biće upriličen i prigodan koktel, te “Old Town Street Fest”, koji je planiran u 21 sat.

U subotu u 13 sati održaće se takmičenje “Red Bull Cliff Diving”, dok je u 20 sati u Centru za kulturu Mostar planirana projekcija filma „ U potrazi za snom“ reditelja Mladena Mitrovića.

Na sve kulturne sadržaje ulaz je besplatan, saopštili su iz Grada Mostara.

Mi smo obnovili  u ratu porušene mostarske mostove, ali pred nama je još uvijek nedovršen proces izgradnje onog najvažnijeg mosta  koji povezuje i spaja građane i gradske strukture, mosta koji premošćuje naše društvene, etničke, kulturne i političke razlike.

Ovaj slogan  izraz je našeg dubokog uvjerenja, ali i jake odlučnosti da sebi i drugima na vlastitom primjeru pokažemo kako se ‘sve može premostiti’, nadvladati, nadići, pa i duboke ratne traume i podjele. Smatramo kako je najbolji način  integracije  uvažavanje svih naših različitosti i njihovo povezivanje i da je to najvažnija kulturna infrastruktura, koja je dovoljno jaka i složena da može prihvatiti i nositi sve bitne kulturne specifičnosti interkulturnoga grada.

Mostarski umjetnici i kreativci kroz Forum 2024 prepoznali su ovaj projekat kao istorijsku priliku koju Mostar ne smije  propustiti, a gradska administracija je pružila svu potrebnu podršku kako bi ovaj cilj učinili dostižnim. Naslov evropske prijestonice kulture  snažna je alatka za društvenu transformaciju i integraciju, te ubrzanu reurbanizaciju Mostara i njegovih građana, pa je ovaj projekat dobio nepodijeljenu podršku u svim segmentima društva, pa i saglasnost mostarskih političkih stranaka, kao i viših instanci vlasti u BiH.

Posebno je vidljiva i nemjerljiva podrška koju ovom projektu od samog početka daju mostarski novinari, koji su prepoznali veličinu okvira projekta evropske prijestonice kulture, koji svakom gradu, koji ponese ovu titulu, daje neslućene mogućnosti razvoja i promjene koju svi želimo“, stoji u zajedničkom saopštenju gradonačelnika Ljube Bešlića i Tima Mostar 2024.

(NovaSloboda.ba)