Malta će prihvatiti migrante s broda “Ocean Viking”

SONY DSC

Brod “Ocean Viking”, koji plovi Mediteranom dvije sedmice sa spašenim migrantima, uploviće u maltešku luku, nakon što je šest država članica  EU postiglo sporazum o njihovom prihvatu, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova.

Ministar Christophe Castaner kazao je da će Francuska prihvatiti 150 od 356 migranata sa spasilačkog broda, koji plovi pod norveškom zastavom. Dodao je da su Njemačka, Portugal, Rumunija, Luksemburg i Irska, takođe,potpisnice sporazuma.

“Ocean Viking” pluta  morem dvije sedmice dok čeka na pristup luci, nakon što mu je Malta zabranila ulaz, a zahtjevi Italiji ostali su bez odgovora.

Vodeći zvaničnik Evropske unije za pitanja migracije danas je objavio da će šest zemalja članica bloka prihvatiti migrante s broda “Ocean Viking”.

“Pozdravljamo činjenicu da je rješenje za osobe na palubi ‘Ocean Vikinga’ pronađeno i da će svi biti relocirani”, izjavio je na Twitteru evropski komesar za migraciju Dimitris Avramopoulos, hvaleći Maltu što je dopustila brodu da uplovi u njenu luku i da se emigranti iskrcaju, prenosi Reuters.

(Fena)