Matarrella: U utorak ću održati nove konsultacije i donijeti potrebne odluke

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je političkim strankama novi rok do utorka za pokušaj formiranja nove vlade.

“U utorak ću održati nove konsultacije i donijeti potrebne odluke”, rekao je Mattarella i naglasio da je jedina mogućnost vlada koja će na osnovu programa dobiti povjerenje parlamenta.

“Kriza se mora riješiti jasnim odlukama i u kratkom roku “, rekao je u četvrtak Mattarella novinarima u predsjedničkoj palati.

Nakon dvodnevnih konsultacija s čelnicima stranaka, koje je pozvao pošto je u utorak pala vlada Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S), Mattarella je rekao da će budućoj koaliciji biti potreban poseban program koji bi mogao biti usvojen u parlamentu, prenosi  AFP.

Mattarella želi strankama dati više vremena da vide mogu li formirati novu vladinu koaliciju, koja bi imala većinu u parlamentu.

Nakon razgovora s Mattarelom, čelnik M5S-a Luigi Di Maio rekao je da je spreman pregovarati o “čvrstoj većini” u parlamentu.

Naveo je deset ključnih politika, uključujući plan smanjenja broja poslanika u parlamentu s 950 na 605.

Ako koalicija ne bude formirana, Mattarella bi mogao razmotriti  formiranje tehničke vlade ili raspisati prijevremene izbore,  samo 14 mjeseci nakon  parlamentarnih izbora.

Do krize je došlo nakon što je premijer Giuseppe Conte podnio ostavku.

(Fena)