Na Starom mostu počeo Red Bull Cliff Diving

Na čuvenom Starom mostu u Mostaru danas je, petu godinu uzastopno, počeo spektakularni okršaj najboljih svjetskih skakača i skakačica u vodu planetarne cliff diving elite, na pretposljednjoj stanici Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019.

U 15 sati takmičenje je zvanično počelo izvođenjem prve dvije serije skokova sa visine od 21 (u konkurenciji žena) odnosno 27 metara (u konkurenciji muškaraca). Veliko finale na rasporedu je u subotu u 13 sati.

Prvi favoriti skokova u Mostaru su aktuelni prvak i prvakinja, Englez Gary Hunt i Australka Rhiannan Iffland, koji bi dobrim nastupima u Mostaru stanicu prije kraja sezone osigurali odbrane titula.

Hunt će imati nešto teži posao, jer se nakon višemjesečne pauze uzrokovane povredom vraća Rumun Constantin Popovici, jedini koji ga je ove godine pobijedio (u Irskoj). S druge strane, od takmičenja se zbog povrede do kraja sezone oprostila Meksikanka Adriana Jimenez, prošlogodišnja pobjednica na Starom mostu i jedna od najvećih suparnica Iffland.

Redosljed kojim skakači nastupaju na Red Bull Cliff Diving takmičenjima tradicionalno se određuje kroz neku zanimljivu igru. Ove godine, skakači su vozili zip-line od Lučkog mosta do platoa ispod Starog mosta,i što su brži bili, zauzimali su bolje startne pozicije.

Koncertom Kontre i Indiga ispred Hamam muzeja večeras počinje i Old Town Street Fest, a nakon njih na scenu će izaći legendarni splitski reperi TBF. Na pet bina u Starom gradu biće još mnogo odličnih koncerata, nakon kojih u klubu Alibaba slijedi Brown Sugar RnB party sa DJ Soulom i Merakoonom.

Stari most će u subotu, biti zatvoren  za prelazak od 12,30 do 15,30 sati.

Ulaz je oba dana takmičenja slobodan, a gledaocima se preporučuje da do mosta dođu s desne strane, odakle se najlakše mogu spustiti na plato ispod, predviđen za publiku.

Sve informacije i vijesti o takmičenju su dostupne na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

(NovaSloboda.ba)