Poklon za život – Nova epizoda crtića Porodica Grabo

Čini se kako nas korupcija prati cijeli život, od rođenja pa do smrti. Prati nas i prije nego smo se rodili, pa tako rastemo i izrastamo u društvo dužnika. Ovog puta, porodica Grabo je upala u zamku poklanjanja za život, tog neobičnog običaja koji prati naša rađanja. Ali, novac je završio u pogrešnim rukama…

Epizoda pod naslovom „Poklon za život“ govori o tome kako ”uobičajeni” poklon doktoru nakon poroda završi u pogrešnim rukama, jer zbunjeni otac, koji čeka rođenje djeteta, pohrli pogrešnom doktoru koji ga, naviknut, dočekuje raširenih ruku, ali i džepa…

Obzirom na zasićenost pričama o korupciji u našoj zemlji, autori ovih crtića, željeli su produkcijom animiranog filma o ovom problemu progovoriti drugačije.

Poručili su kako crtiće ne treba gledati samo kao crtić, nego kao upitnik nama samima iza pitanja koliko mi učvršćujemo lanac korupcije u ovoj zemlji.

Scenarist serijala Berislav Jurič ranije je rekao kako su se odlučili pristupiti ovoj temi na neki drugačiji način, budući da je javnost prilično zamorena vijestima o korupciji.

Režiju, animaciju i dizajn „PorodiciGrabo“ potpisuju Jurič, Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor Glazbe je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović, dok je voditeljica projekta „Korupcija je loša stvar“, u okviru kogaje nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

U vremenima kad „drugačije ne ide“, porodica Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora, pa postaje karika u lancu korupcije, u koju je okovano naše društvo. Članovi ove porodice, koja može biti porodica svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom, ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi. 

Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod ljekara, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrezlo u korupciju, porodica Grabo poklanja i onda kad se izričito ne traži mito, nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu.  U svojim naumima, koji ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, porodica ne vidi ništa loše jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti.
Epizodu „Poklon za život“ možete pogledati na sljedećem linku https://www.youtube.com/watch?v=CnBi0yCxbuo

(NovaSloboda.ba)