Uprava Aluminija: Plan pokretanja proizvodnje nije propao

Uprava Aluminija izvijestila je javnost kako plan ponovnog pokretanja proizvodnje nije propao, te da je neupitna isplata otpremnina radnicima Aluminija.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, osiguran je dio sredstava potrebnih za isplatu otpremnina i da se preduzimaju svi napori kako bi se tokom današnjeg dana i iduće sedmice osigurala cjelokupna sredstva za tu namjenu.

“Želimo istaći kako je stav Uprave Društva jasan i nedvosmislen po pitanju isplate otpremnina, kao minimuma koji se može i mora ispuniti prema ljudima koji su godinama ugrađivali dio sebe u ovo preduzeće. Ničije zasluge ne mogu i ne smiju biti zaboravljene niti zanemarene, jer je Aluminij godinama bio uspješno preduzeće zahvaljujući upravo nesebičnom angažmanu svojih radnika”, poručili su iz Uprave.

Istakli su kako trenutno jedini izvor sredstava nužnih za pokretanje proizvodnje može doći od investitora s kojim se pregovara, tako da najnovije reakcije i izjave u javnosti otežavaju cijeli proces pregovora i smanjuju izglede za pokretanje proizvodnje, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave Društva pozvali su “na dodatno strpljenje kako bi započete procese mogli okončati bez dodatnih komplikacija”.

“Kako bi Aluminij zadržao bilo kakvu šansu za nastavak proizvodnje, odnosno izbjegavanje stečaja, potrebno je da s dijelom radnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom bude raskinut radni odnos, uz isplatu otpremnina. Alternativa tome je ostanak svih radnika u radnom odnosu, ali u tome slučaju preduzeće ne bi imalo mogućnost isplate plate za septembar i stečaj bi bio neizbježan”, saopštilii su iz Uprave Aluminija.

Dodaje se kako će odmah nakon raskida dosadašnjih ugovora, nove ugovore dobiti određen broj radnika, odnosno, oni koji su potrebni za nastavak proizvodnje u prvoj fazi. Plate će biti u skladu s ranije prezentiranim uvjetima, dodaje se.

“Uprava Društva poduzima sve da, sukladno Pravilniku o radu, niti jedan djelatnik ne ostane bez posla bez isplate otpremnine što, bez ikakvih dvojbi, svima zasluženo pripada. Sve gore navedeno jasno govori o tome kako plan pokretanja proizvodnje nije propao nego se i dalje aktivno radi na njemu.

Razumijemo zbog ove neizvjesnosti i frustraciju svih onih kojima je stalo do Aluminija i koji su ga svojim radom stvarali i gradili, ali ponavljamo kako samo zajedničkim naporima možemo osigurati novo pokretanje proizvodnje i pokušati tvornicu vratiti u poziciju u kojoj je nekada bila i gdje treba ponovo biti u budućnosti”, poručili su iz Uprave Aluminija.

(Fena)