Hiljade demonstranata formiralo “ljudski lanac” u Hong Kongu

Demonstranti koji protestuju zbog nacrta zakona o izručivanju optuženika Kini i u petak su se okupili na ulicama u centru Hong Konga.

Na hiljade demonstranata na protestima nazvanim “Lanac Hong Konga”, držeći se za ruke, formiralo je ljudski lanac, javlja agencija Anadolija.

Demonstranti, koji su ispunili stanice podzemne željeznice, trotoare i poznata turistička mjesta u gradu, uzvikivali su slogan “Ustanite za slobodu građani Hong Konga, želimo povlačenje nacrta”.

Kordonu, odnosno ljudskom lancu, pridružili su se i neki stranci, koji su se tu zadesili.

U saopštenju podijeljenom prije samog protesta, navedeno je da su za formiranje lanca inspiraciju pronašli u takozvanom “Baltičkom lancu”, mirnim političkim demonstracijama, koje su se dogodile 23. avgusta 1989. godine.

Tada se oko dva miliona ljudi uhvatilo za ruke u obliku ljudskog lanca u rasponu od 600 kilometara preko tri baltičke države – Estonije, Latvije i Litvanije,

Najmasovniji protesti u Hong Kongu održani su proteklog vikenda. Organizatori tvrde da je na protestima učestvovalo 1,7 miliona demonstranata, dok iz policije tvrde da se radilo o 130.000 ljudi.

Hong Kong je autonomna regija, koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutrašnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i odbrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine.

(Fena)