Iranski tanker promijenio kurs

Iranski tanker, sa 2,1 miliona barela sirove nafte vrijedne 130 miliona dolara, a koji je prije nekoliko dana pušten iz Gibraltara nakon višednevne zapljene, promijenio je kurs i sada, umjesto ka Grčkoj, plovi ka luci Mersin u Turskoj.

Tanker je promijenio kurs pošto je Grčka saopštila da neće da rizikuje svoje odnose sa SAD-om koje se protive i prijete sankcijama ukoliko tanker stigne u Grčku, prenosi AP.

To je otkriveno kada je posada tankera “Adrian Darya 1” unijela novu destinaciju u Automatski identifikacioni sistem, međutim, navodi se, Turska možda i nije krajnja destinacija.

Kako se navodi, turska luka Mersin se nalazi 200 kilometara sjeverozapadno od rafinerije u Banijasu u Siriji, gdje je navodno tanker i krenuo, prije nego što je početkom jula zadržan u Gibraltaru.

Pretpostavlja se da će tanker stići u Mersin za sedmicu dana.

Zaustavljanje, a zatim puštanje tankera u Gibraltaru pojačalo je tenzije između Irana i SAD-a, a prema dokumentima SAD-a, tanker je, navodno, u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.