Bešlić: Izbori u Mostaru su politički prioritet, pozivam na konačan dogovor

Održavanje izbora u Mostaru politički je prioritet koji se mora provesti u skladu s evropskim standardima i preporukama međunarodnih organizacija koje su ukazale na nepravilnosti i protivustavnost u sklopu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Poglavlje 19 – Grad Mostar. Politički dijalog i implementacija pravnih rješenja jedini su način za nadilaženje političkog zastoja. Provođenje osmovnog ljudskog prava kroz lokalne izbore, koje je birati i biti biran, omogućiće novi priljev ulaganja i konstruktivnih projekata u grad, podstaći razvoj, te znatno povećati i poboljšati prilike za naše građane, izjavio je gradonačelnik Grada Mostara, Ljubo Bešlić, saopšteno je iz HDZ BiH.

“Već 11 godina nismo u mogućnosti održati lokalne izbore i formirati novi saziv ključnog organa gradske vlasti, a to je Gradsko vijeće, što se, naravno, pokazalo kao ključna prepreka u razvoju grada. Prošle godine postignut je iskorak u približavanju političkih stavova, te postignut dogovor između političkih stranaka u Mostaru o deblokadi, koji je utemeljen na postizanju dogovora o deblokadi mora biti utemeljeno u provođenju odluke Ustavnog suda, preporuka Venecijanske komisije i Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU”, kaže Bešlić.

Govoreći o dugotrajnom političkom neslaganju oko provođenja izbora, Bešlić je istaknuo da se, bez obzira na neslaganje, napredakmože ostvariti samo kroz dijalog svih obuhvaćenih strana.

“Mi smo spremni na dijalog, te očekujemo da će i ostale političke stranke izraziti želju za iznalaženje svima prihvatljivog rješenja, kako bismo konačno izašli iz dugogodišnje blokade“, istakao je Bešlić.

(NovaSloboda.ba)