Bregović očarao publiku koncertom „Tri pisma iz Sarajeva“

Popularni muzičar Goran Bregović održao je sin oć u sarajevskoj Skenderiji koncert „Tri pisma iz Sarajeva“.

Posjetiocisu uživali u muzici koja spaja različite kulture i na karakterističan način predstavlja zvukove našeg podneblja, gdje se susreću istok i zapad.

Imali su prililku čuti violinu koja se svira u tri osnovna manira – hrišćanskom, klasičnom, kako se svira klasična muzika – klezmer kako sviraju Jevreji – i orijentalni način, koji je jedna tehnika posve različita, kojom sviraju muslimani na Orijentu. 

Bregović je ovaj koncert pisao u formi tri pisma, kao tri stava, jedno hrišćansko, jedno muslimansko i jedno jevrejsko.

Uz veliki simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije, sa horom i orkestrom Gorana Bregovića nastupili su vrhunski violinisti Gershon Leizerson iz Tel Aviva, Zied Zouari iz Tunisa i Mirjana Nešković iz Beograda. Specijalni gost bila je izvorna grupa “Sifet & Mehmed” iz Živinica.

Prvobitno koncert je trebao biti održan na Bijeloj tabiji, ali zbog nepovoljne vremenske prognoze promijenjena je lokacija. 

Bijela tabija bila je želja Bregovića, jer zna da je to “najljepše mjesto s koga se može vidjeti grad“. Zato se u protekla četiri mjeseca radilo na uređenju posebnog ambijenta na tabiji, u kome je publika, zahvaljujući rezervnoj opremi, ipak mogla uživati i u dvorani „Mirza Delibašić“. 

Prvi put ovaj koncert je izveden 2017. godine u Parizu u bazilici Saint Denis sa L’Orchestre national d’Île de France.

Nakon toga je izvođen u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom svijeta,  u Londonu, Pragu, Rimu, Buenos Airesu, Santiago de Chileu, Meksiko Sitiju, San Francisku, Moskvi, Minsku, Kišnjevu, Sidneju, Istanbulu, Madridu, Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Skoplju, te je sinoćnjikoncert u Sarajevu bio svojevrsna kruna svjetske turneje „Tri pisma iz Sarajeva“.

Između ostalih, ovaj veliki muzički događaj su podržali Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Centar. 

(Fena)