Grand Prix 20. MFF-a filmu „Slobodan“

Film „Slobodan“, reditelja Michela Toesca iz Francuske jednoglasnom odlukom žirija osvojio je Grand Prix 20. Mediteran Film Festivala, koji se od 21. do 24. avgusta održavao u Širokom Brijegu.

Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film „Groblje“, reditelja Pabla Adiega Almudevara iz Španije, dok je publika najboljim proglasila film „Dani trešnje“ sirijskih reditelja Mohamada i Ahmada Malasa.

U svomobrazloženju, žiri u sastavu Alejandro Diaz Castanno, Alen Drljević i Dževdet Tuzlić naveli su kako film ‘Slobodan’ tretira veoma aktuelnu i univerzalnu temu.

„Autentičnim filmskim jezikom i autorskim pristupom na fascinantan način promoviše iskonske ljudske vrijednosti’“, navedeno je u odluci.

Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade – izraelskom filmu „Porodicau tranziciji“, reditelja Ofira Trainina, te slovenačko-hrvatsko-italijanskoj koprodukciji, filmu „iOtok“ reditelja Mihe Čelara.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Vera Robić Škarica, Sara Fgair i Marijana Mikulić, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju „Groblje“, reditelja Pabla Adiega Almudevara iz Španije.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja. Nagrađeni su film „Korak“ turskog reditelja Haydara Demirtasa, a posebno priznaje u ovoj kategoriji dodijeljeno je i filmu „Svoga oca sin“ izraelskog reditelja Hillel Ratea.

Nagradu HT Eroneta, koja se dodjeljuje posjetiocimaa festivala kao najboljem filmskom kritičaru koji ocjenjuju najbolji film, osvojio je Danijel Lukić.

Na ceremoniji zatvaranja, prikazani su kratki dokumentarni film „Usput“ i kratki igrani film „Dvica“, koji su nastali na filmskoj radionici MFF School.

Tomislav Topić, direktor festivala, odjavljujući dvadeseto izdanje festivala, zahvalio je svima koji su podržali ovaj festival i ove i ranijih godina.

Na 20. Mediteran Film Festivalu, koji se od 21. do 24. avgusta održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su kroz osam programa prikazana 45 filma, nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 20. MFF zatvoren je projekcijom igranog film Quentina Tarantina „Bilo jednom u… Hollywoodu“.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet, a festival su podržali i Ambasada SAD u BiH i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

(NovaSloboda.ba)