Kim nadgledao testiranje super velikog višestrukog raketnog bacača

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nadgledao je testiranje “super velikog višestrukog raketnog bacača”, izvijestila je danas severnokorejska agencija KCNA.

Agencija je javila da je testiranje oružja sprovedeno u subotu bilo uspješno, navodeći riječi Kima da je raketni bacač “zaista sjajno oružje”.

Kako navodi KCNA, Kim je naglasio potrebu da se “pojača razvoj strateškog i taktičkog oružja da bi se odlučno osujetile rastuće vojne prijetnje i pritisak neprijateljskih snaga”.

Neprijateljske snage na koje se odnosi ta izjava su SAD i Južna Koreja, čije nedavno završene vojne vježbe su razbjesnele Pjongjang. Sjeverna Koreja smatra da se na tim manevrima vježba za invaziju na nju i sprovela je niz raketnih proba kao odgovor na to.

Južnokorejska vojska juče je javila da je Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete srednjeg dometa sa svoje istočne obale juče ujutro i da su one letjele oko 380 kilometara na maksimalnoj visini od 97 kilometara. To je bila sedma sjevernokorejska proba oružja za oko mjesec dana.

Neki stručnjaci smatraju da Sjeverna Koreja želi da prikaže svoje oružje da bi povećala adute uoči mogućeg nastavka nuklearnih pregovora, u zastoju od neuspjelog drugog samita američkog predsjednika Donalda Trampa i Kima u Vijetnamu u februaru.

(Beta)